Oboljeli od psorijaze snose veći rizik za razvoj bolesti srca i krvnih žila

Bolesnici s psorijazom imaju povećan rizik za razvoj pridruženih bolesti, a bolesti srca i krvnih žila su kod osoba oboljelih do psorijaze češći uzrok smrtnosti nego što je to slučaj kod opće populacije. Veći potencijal oboljenja od bolesti srca i krvnih žila imaju bolesnici s težim oblikom psorijaze.

Pridružena stanja skraćuju životni vijek

Bolesnici koji boluju od psorijaze imaju veći rizik za razvoj metaboličkog sindroma,
bolesti srca i krvnih žila te depresije. Općenito je vjerojatnost nekih bolesti i stanja kod njih veća.

Tako je npr. dvostruko vjerojatnije da bolesnici s psorijazom imaju prekomjernu tjelesnu težinu, da su pušači i dvostruko je vjerojatnije da imaju arterijsku hipertenziju (tj. visok tlak). Već kod blagog oblika psorijaze rizik za srčani infarkt povećan je za 1,5 puta, a kod težih oblika psorijaze ta je brojka i veća.

Psorijaza i srce

Kod bolesnika koji boluju od psorijaze je smrtnost 1,5 puta veća zbog različitih bolesti srca i krvnih žila (koronarna arterijska bolest, moždani udar, plućna embolija). Procjenjuje se također da je životni vijek bolesnika koji boluju od psorijaze tri do četiri godine kraći nego što bi bio inače.

Veća ugroženost bolesnika s težim oblikom psorijaze

Ugroženiji su bolesnici s težim oblikom psorijaze. Važno je da su toga svjesni i da nastoje pribjegavati zdravom načinu života te da se odgovarajuće liječe. Rizik od bolesti srca i krvnih žila kod bolesnika s blažim oblikom psorijaze je doduše manji, međutim i kod tih bolesnika potrebno je biti na oprezu zbog eventualne pojave pridruženih bolesti, kao što su npr. bolovi u zglobovima.

Psorijaza i srce
Psorijaza i srce

Liječenje psorijaze umanjuje rizik za razvoj pridruženih bolesti

Liječenje psorijaze smanjuje rizik od infarkta srca te ostalih bolesti srca i krvnih žila. Odgovarajućim liječenjem se, naime, smanjuje štetan učinak upalnih citokina (bjelančevina, koje prenose signal između imunoloških stanica)

Članak preuzet s: Zakaj luskavica ogroža srce. Blejc, Urška. pHarmonia, spletni portal in e-novičnik. Datum objave: 30. 6. 2016. Dostupno na: http://www.pharmonia.si/clanek/zakaj-luskavica-ogroza-srce- 388 (Datum pristopa: 5. 5. 2020.)

OCIJENITE TERET BOLESTI

Psorijaza i srce

DLQI upitnik (Upitnik o kvaliteti života) može Vama i Vašem liječniku pomoći u procjeni utjecaja psorijaze na Vaš svakodnevni život. Razgovarajte sa svojim liječnikom o ispunjavanju DLQI upitnika, kako biste imali jasniju viziju situacije pri postavljanju ciljeva svog liječenja.

SAZNAJTE VIŠE

OCIJENITE TERET BOLESTI

DLQI upitnik može Vama i Vašem liječniku pomoći u procjeni utjecaja psorijaze na Vaš svakodnevni život. Razgovarajte sa svojim liječnikom o ispunjavanju DLQI upitnika, kako biste imali jasniju viziju situacije pri postavljanju ciljeva svog liječenja.

SAZNAJTE VIŠE

Više o psorijazi

Saznajte više o psorijazi

Psorijaza i srce

Kako PREPOZNAjemo psorijazu?

Crvena, uzdignuta, upaljena koža te srebrnkaste ljuske ili mrlje, odnosno plak na koži.

SAZNAJTE VIŠE
Psorijaza i srce

što uzrokuje
psorijazu?

Razvoj psorijaze uzrokuje više faktora – genetski, imunološki te vanjski čimbenici.

SAZNAJTE VIŠE
Psorijaza i srce

PRIDRUŽENE
boleSTI

Uz psorijazu mogu se pojaviti i pridružene bolesti, poput psorijatičnog artritisa.

SAZNAJTE VIŠE
Psorijaza i srce

PITANJA I ODGOVORI

Pročitajte odgovore na neka uobičajena pitanja o psorijazi.

SAZNAJTE VIŠE
Psorijaza i srce

PsoriJatični artritis

Reumatska bolest koja pogađa oko 30 posto ljudi s psorijazom.

SAZNAJTE VIŠE
Psorijaza i srce

PSORIJAZA i srce

Psorijaza povećava rizik od razvoja bolesti srca i krvnih žila.

SAZNAJTE VIŠE