OLAKŠAJTE SI ŽIVOT

Život sa bolešću nije uvijek jednostavan. Boljem ovladavanju bolesti možemo puno pridonijeti prilagođavanjem stila života.

Zdrava prehrana

Zdrava i uravnotežena prehrana općenito je korisna, a za bolesnike koji boluju od psorijaze zdrava prehrana i kretanje imaju posebno pozitivan učinak. Kod bolesnika s prevelikom tjelesnom težinom, posebice ako je riječ o pretilosti, vjerojatnije je da će se psorijaza pojaviti u težem obliku. Stoga je kontrola tjelesne težine korisna u ovladavanju bolesti. Već uz nekoliko jednostavnih promjena vezanih za prehrambene navike možemo učiniti puno za svoje zdravlje.

Pokušajte konzumirati manje:

 • crvenog mesa
 • punomasnih mliječnih proizvoda
 • rafiniranih i prerađenih namirnica
 • alkohola

Pokušajte konzumirati više:

 • voća i povrća
 • punozrnatih žitarica
 • mliječnih proizvoda s niskim udjelom masti
 • krtog mesa i riba
Život s psorijazom

Preporučamo da prije svake promjene prehrane potražite savjet liječnika.

Premda nema znanstvenih dokaza o vezi između prehrane i psorijaze, brojni bolesnici smatraju da njihove simptome psorijaze aktivira hrana. Vođenje dnevnika o prehrambenim okidačima može biti koristan kad ćete razgovarati s liječnikom.

Stres

Stres je česti okidač psorijaze, a i život s bolešću je često stresan. Iako stres ne možete uvijek izbjeći, možete ga osvijestiti i pokušati ovladati. O tome kako najbolje ovladati stres i psorijazu, pametno je razgovarati sa svojim liječnikom.

Život s psorijazom

Nije na odmet prihvatiti ni slijedeće savjete:

 • Otkrijte što uzrokuje stres: prepoznate čimbenike stresa koji su kod vas uzrokovali ponovno pogoršanje bolesti, moći ćete ih izbjeći ili ovladati.
 • Uzmite dovoljno vremena za opuštanje: u današnje vrijeme to je, dakako, lakše reći nego učiniti, no, opuštanje je vrlo važno. Tehnike poput joge, meditacije i vježbi dubokog disanja mogu kod nekih ljudi umanjiti stres. O tehnikama opuštanja preporučamo razgovarati s liječnikom.
 • Otvorite se: ako skrivate osjećaje, stres se povećava, a psorijaza se može pogoršati. O psorijazi je potrebno razgovarati otvoreno i iskreno, posebice s liječnikom. Vrlo je važno da liječnik zna kako psorijaza utječe na Vas.

Odijevanje

Izbor odgovarajuće odjeće utječe ne samo na izgled nego i na to kako se osjećate. Pročitajte nekoliko korisnih savjeta koji Vam mogu pomoći kod odijevanja.

Život s psorijazom
 • Izaberite meke tkanine: tkanina kao što je mekani pamuk ima blagotvorni učinak na kožu i ne grebe. Nemojte izabrati tkaninu koja grebe, npr. vunu ili neku vrstu sintetičke tkanine. Takve tkanine mogu imati iritirajući učinak na kožu.
 • Pustite da kože diše: brojnim bolesnicima koji boluju od psorijaze ljeti je zbog ljuskavih plakova neugodno u kratkim hlačama ili kratkim rukavima. Međutim, pokrivanje zahvaćenih dijelova kože može stanje i pogoršati, budući da znojenje ima iritirajući učinak. Odjenite se u udobnu odjeću koja se ne trlja o kožu i izaberite tkanine koje dišu, koje su mekane i upijaju vlagu. Što se tiče izlaganja suncu potražite savjet liječnika.
 • Izbjegavajte tamne i jednolične boje: tamne, jednolične boje ne prikriju boje ljuskavih plakova. Izaberite višebojnu odjeću ili uzorke, npr. crte ili uzorak riblje kosti.

Psorijaza je kronična bolest, međutim, oboljelima u Hrvatskoj su dostupni najsuvremeniji,
učinkoviti i sigurni lijekovi. Ciljevi liječenja uključuju bolje upravljanje bolesti i djelotvornije
čišćenje kože. Potražite savjet liječnika i dogovorite kako je najbolje liječiti vašu bolest da
biste postigli najbolje rezultate.

SAZNAJTE VIŠE

KAKO POSTIĆI ČIŠĆU KOŽU?

Život s psorijazom

KAKO POSTIĆI ČIŠĆU KOŽU?

Psorijaza je kronična bolest, međutim, oboljelima u Hrvatskoj su dostupni najsuvremeniji, učinkoviti i sigurni lijekovi. Ciljevi liječenja uključuju bolje upravljanje bolesti i djelotvornije čišćenje kože.

Potražite savjet liječnika i dogovorite kako je najbolje liječiti vašu bolest da
biste postigli najbolje rezultate.

SAZNAJTE VIŠE

UČINIMO SI ŽIVOT BOLJIM

Život s psorijazom

ČESTA PITANJA O PSORIJAZI

SAZNAJTE VIŠE
Život s psorijazom

PRIČE OBOLJELIH

SAZNAJTE VIŠE
Život s psorijazom

MEĐUSOBNA POMOĆ

SAZNAJTE VIŠE
Život s psorijazom

PRIPREMA ZA PREGLED LIJEČNIKA

SAZNAJTE VIŠE
Život s psorijazom

KOLIKO DOBRO
POZNAJETE PSORIJAZU

SAZNAJTE VIŠE
Život s psorijazom

TIJEK LIJEČENJA

SAZNAJTE VIŠE